Edunvalvontavaltuutus

Lakipalvelut

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus on kirjallinen valtakirja, jolla päätetään, kuka hoitaa valtuutuksen antaneen henkilön etuja toimintakyvyn heikentyessä. Omien asioiden hoito voi vaikeutua esimerkiksi sairauden, muutoin heikentyneen terveydentilan, henkisen toiminnan häiriintymisen tai muun vastaavan syyn vuoksi. Valtakirja on tehtävä ennen kuin omien asioiden hoitokyky alenee merkittävästi.

Edunvalvontavaltuutus ja sen laatiminen

Valtuuttajan on kahden todistajan ollessa samanaikaisesti läsnä allekirjoitettava valtakirja. Todistajien on todistettava valtakirja allekirjoituksillaan. Todistajien tulee tietää, että asiakirja on edunvalvontavaltuutusta varten tehtävä valtakirja, mutta todistajien ei tarvitse tietää asiakirjan sisältöä.

Valtuuttajan kotipaikkakunnan Digi- ja väestötietovirasto, joka toimii holhousviranomaisena, vahvistaa edunvalvontavaltakirjan, kun valtuuttajan terveydentila on heikentynyt siten, ettei hän kykene enää huolehtimaan omasta edustaan ja asioistaan. Tämän valtuutettu osoittaa erillisellä lääkärinlausunnolla valtuuttajan terveydentilasta.

Edunvalvontavaltuutuksen voimassaoloaika

Edunvalvontavaltakirja tulee voimaan silloin, kun henkilön kyky hoitaa asioitaan on heikentynyt siten, ettei hän enää itse kykene. Edunvalvontavaltuutus tulee vahvistuttaa holhousviranomaisella eli valtuuttajan kotipaikkakunnan toimialueen Digi- ja väestötietovirastossa.

Valtuutetun tulee esittää holhousviranomaiselle alkuperäinen valtakirja ja lääkärintodistus tai vastaava todistus valtuutuksen antajan kyvyttömyydestä hoitaa asioitaan, joita valtuutus koskee.

Valtakirjan voi tarvittaessa peruuttaa tai sitä voi muuttaa myöhemmin. Tällöin valtuutetun on kuitenkin kyettävä ymmärtämään myös uuden asiakirjan merkitys.

Edunvaltontavaltuutus on määrämuotoinen valtakirja

Oikeusministeriön ohjeen mukaan on suositeltavaa teetättää edunvalvontavaltakirja asiantuntijalla, jotta valtakirja täyttää sille asetetut, laissa määritellyt vaatimukset. Asiakirja on määrämuotoinen asiakirja ja lain vaatimia muotomääräyksiä on noudatettava, jotta valtuutus olisi pätevä. Edunvalvontavaltakirja tehdään asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti, joten niiden sisältö voi vaihdella. Edunvalvontavaltakirjan voi tilata osoitteessa:

www.edunvalvontavaltakirja.fi

Tarvitsetko lakimiestä?

Varaa aika arviointiin

Ota yhteyttä

Tarvitsetko lakimiestä?

Kirsi-Wähäaho
Kirsi Wähäaho

asianajaja, varatuomari
kirsi.wahaaho@legistum.fi
mob. +358 40 031 7980

Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa?

Tarjoamme lakipalveluita yrityksille ja yksityishenkilöille.

Toimimme Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa sekä Virossa. Tarjoamme palveluitamme myös muualla Suomessa.

Ota yhteyttä

Asianajotoimisto Legistum Oy

"*" näyttää pakolliset kentät

Name*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.