Etusivu » Yksityishenkilöiden asiat » Avioehtosopimus

Avioehtosopimus avioeron ja kuoleman varalle

Avioehtosopimus voidaan tehdä olemaan voimassa sekä avioerotilanteessa että avioliiton päättyessä toisen puolison kuolemaan tai vain toisessa näistä tapauksista. Avioehtosopimuksella voidaan määrätä omaisuudesta, joka aviopuolisolla on avioehtosopimusta tehtäessä sekä omaisuudesta, jonka aviopuoliso saa myöhemmin avioehtosopimuksen voimassaoloaikana. Avioehtosopimuksella voidaan sulkea myös perintönä tai testamentilla saatu tai saatava omaisuus avio-oikeuden ulkopuolelle.

Avioehtosopimus ja yritysomaisuus

Avioehtosopimus on tärkeä varsinkin, jos toinen puolisoista on yrittäjä. Avioehtosopimuksella yrittäjäpuoliso voi suojata tehokkaasti yritysomaisuuttaan. Joissain yrityksissä jopa vaaditaan osakkaalta avioehtosopimuksen tekemistä. Avioehtosopimuksella voidaan rajata nimenomaisesti avio-oikeuden ulkopuolelle yrityksen osakkeet, yrityksen omaisuus ja yrityksen omistajalleen tuottama tuotto. Näin estetään se, että avioerotilanteessa yritysomaisuus ei voi siirtyä puolisolle ja samalla tällä turvataan yrityksen toiminnan jatkuminen normaalisti.

Avioehtosopimus voidaan laatia myös itse, mutta on suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Asianajotoimisto Legistum Oy laatii avioehtosopimukset edullisesti ja ammattitaitoisesti. Tarvittaessa avioehtosopimus voidaan allekirjoittaa toimistollamme ja toimistomme henkilökunta voi toimia todistajina. Avioehtosopimuksen allekirjoittamisesta ja todistamisesta tulee sopia erikseen tilauksen yhteydessä, allekirjoittamisesta toimistollamme veloitamme 50,00 € (sis. alv 24%).

Tarvittaessa saatte kauttamme myös avioehtosopimuksen käännettynä vieraalle kielelle tästä erikseen sopimalla. Voitte mainita käännöstarpeen tilauslomakkeen lisätietoja kohdassa tai ottaa yhteyttä yhteydenottolomakkeella.

Avioehtosopimuksen rekisteröinti

Avioliiton varallisuussuhteisiin sovelletaan pääsääntöisesti sen maan lakia, jossa puolisoilla on kotipaikka avioliiton solmimisen jälkeen. Avioehtosopimukseen voidaan laittaa määräys sovellettavasta laista.

Avioehtosopimus täytyy rekisteröidä maistraatissa, jotta se on lainvoimainen. Avioehtosopimus tulee voimaan, kun se toimitetaan maistraatille rekisteröitäväksi.

Jokainen maistraatti on toimivaltainen ottamaan avioehtosopimuksen rekisteröintihakemuksen vastaan. Maistraatit veloittavat avioehtosopimuksen rekisteröinnistä erikseen.

Maistraatit ovat osa valtion paikallishallintoa ja ne vastaavat muun muassa oman alueensa väestötietojärjestelmästä, holhousasioista sekä valtakunnallisesta kuluttajaneuvonnasta.

Tilaamalla avioehtosopimuksen meiltä saat ohjeet rekisteröintiä varten ja avustamme rekisteröintilomakkeen täytössä.

Tilaa avioehtosopimus osoitteessamme: www.avioehtosopimus.fi

 

Asianajaja-Kirsi-Wahaaho-asianajotoimisto-jyväskyläKirsi Wähäaho, asianajaja, varatuomari

kirsi.wahaaho@legistum.fi

Puh. +358 40 031 7980
Varatuomari_Elina_Pajula_Asianajotoimisto_Legistum_SeinäjokElina Pajula, varatuomari

elina.pajula@legistum.fi

Mob. +358 40 701 5454