Hallinto-oikeus

Lakipalvelut

Hallintoasiat

Hallinto-oikeus säätelee oikeussuhteita, joissa toisena osapuolena ovat valtio, kunta tai muut julkisyhteisöt julkisen vallan käyttäjinä. Käytännössä julkisoikeuteen kuuluvat erilaiset lupaprosessit ja kunnalliset valitusasiat sekä hallinto-oikeudessa käsiteltävät valitusasiat. Hallinto-oikeuteen voi valittaa viranomaisten päätöksistä, mutta joissain asioissa on ratkaisuun tyytymättömän haettava ensin kyseiseltä viranomaiselta päätöksen oikaisemista.

Hallintolaki ja hallinto-oikeus muodostavat tärkeän kehyksen julkishallinnon toiminnalle. Hallintolaki määrittelee viranomaisten toimintaa, päätöksentekoa ja asioiden käsittelyä koskevat säännöt. Se takaa kansalaisille oikeusturvan ja selkeyden viranomaistoiminnassa. Lain tarkoituksena on varmistaa, että viranomaiset toimivat lainmukaisesti ja tasapuolisesti.

Hallinto-oikeus puolestaan on erityinen tuomioistuin, joka käsittelee hallintolain soveltamista ja viranomaisten päätöksiä koskevia valituksia. Tässä oikeusasteessa ratkaistaan monenlaisia asioita, kuten erilaisia lupapäätöksiä, kunnallishallinnon asioita, verotukseen ja sosiaaliturvaan liittyviä kiistoja sekä muita julkishallinnon päätöksiä. Hallinto-oikeus varmistaa, että viranomaisten päätökset ovat lainmukaisia ja että kansalaisilla on mahdollisuus valittaa päätöksistä, joista he eivät ole tyytyväisiä.

Tämän lisäksi hallintoasiat liittyvät usein myös oikeusturvaan ja yksilön oikeuksiin. Hallinto-oikeudelliset prosessit tarjoavat mahdollisuuden puolustaa omia oikeuksiaan ja saada riippumaton arvio viranomaisten päätöksistä. Näin ollen hallinto-oikeusjärjestelmä on olennainen osa oikeusvaltiota, joka turvaa kansalaisten oikeudet ja tasapuolisen kohtelun julkishallinnon toiminnassa.

Julkiset hankinnat

Hankintalainsäädännön tarkoituksena on velvoittaa viranomaiset ja muut hankintayksiköt kilpailuttamaan hankintansa. Mikäli julkisen hankinnan hankintamenettelyssä on tapahtunut virhe, asiasta voidaan valittaa markkinaoikeuteen.

Lisää aiheesta: www.julkinenhankinta.fi

OTA YHTEYTTÄ

Tarvitsetko lakimiestä?

Asianajaja-Teppo-Laine-Helsinki-Asianajotoimisto-Legistum
Teppo Laine

asianajaja, osakas
teppo.laine@legistum.fi
mob. +358 40 047 4074

Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa?

Tarjoamme lakipalveluita yrityksille ja yksityishenkilöille.

Toimimme Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa sekä Virossa. Tarjoamme palveluitamme myös muualla Suomessa.

Ota yhteyttä

Asianajotoimisto Legistum Oy

"*" näyttää pakolliset kentät

Name*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.