Asuntokauppariidat

Lakipalvelut

Asuntokauppariidat

Asuntokauppariidat ovat suhteellisen yleisiä. Asuntokauppojen yhteydessä ilmenevistä ongelmista yleisimpiä ovat asunnon ominaisuuksiin liittyvät virheet kuten esimerkiksi kosteus- ja homevauriot. Tyypillisiä ovat myös tilanteet, joissa vasta kaupanteon jälkeen ilmenee vika tai vaurio, josta kumpikaan osapuoli ei ole ollut tietoinen. Kysymys on niin sanotusta salaisesta eli piilevästä virheestä. Myyjä on vastuussa myös salaisesta virheestä, mikäli asunto merkittävästi poikkeaa laadultaan siitä, mitä kyseisen kaltaiselta asunnolta voidaan edellyttää. Asunnon virhe, josta myyjä on vastuussa, voi olla myös oikeudellinen tai taloudellinen.

Asuntokauppoihin liittyvissä riidoissa päädytään usein joko hinnanalennukseen, kaupan purkuun tai vahingonkorvauksiin. Rakentamista säännellään Suomessa erityisen tarkasti. Tämän vuoksi rakentaminen vaatii myös erityistä oikeudellista osaamista. Toimistollamme on valmiudet tarjota asiakkaillemme oikeudellisia palveluja rakentamisen oikeudellisten ongelmien ehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi. Hoidamme niin rakennuttajien kuin rakentajienkin oikeudellisia asioita. Rakentaminen sujuu sekä taloudellisesti että aikataulullisesti kuten on suunniteltu, kun riskit kartoitetaan ja hallinnoidaan ennakollisesti.

Asuntokauppojen virheet työllistävät nykyisin yhä enenevässä määrin sekä asianajajia että käräjäoikeuksia. Yleisimmät asuntokauppoihin liittyvät riita-asiat perustuvat ostajan asunnon virheen perusteella vaatimaan hinnanalennukseen tai kaupan purkuun. Ostajalla oikeus hinnan alennukseen tai, jos virhe on olennainen, oikeus purkaa kauppa. Hinnanalennus määrätään vähentämällä sovitusta kauppahinnasta virheen arvo kaupantekohetkellä.

Mikäli epäilet asuntokaupassa tapahtunutta virhettä, on syytä ottaa yhteyttä asianajajaan. Usein kotivakuutukseen kuuluu oikeusturvavakuutus, joka korvaa suurimman osan lakimiehen kuluista. Kannattaa tarkistaa, onko kotivakuutuksessanne oikeusturvavakuutus voimassa.

Tutustu artikkeleihimme

Reklamaatio asuntokaupassa

Reklamaatio asuntokaupassa

Asuntokauppariidassa on tavallisimmin kyse siitä, että ostaja vetoaa kaupanteon jälkeen asunnossa olevaan virheeseen. Asunnossa on virhe silloin, kun se ei vastaa sitä, mistä katsotaan ostajan ja myyjän välillä sovitun. Se, mitä voidaan katsoa sovitun, määräytyy monen...

lue lisää
Virheet kiinteistöjen ja asuinhuoneistojen kaupoissa

Virheet kiinteistöjen ja asuinhuoneistojen kaupoissa

Oman asunnon ostaminen on suurimalle osalle suomalaisista suurin yksittäinen investointi elämänsä aikana. Asuntokauppojen suuresta taloudellisesta intressistä huolimatta asuntokauppoihin liittyy usein pankin antaman lainapäätöksen jälkeen nopea aikataulu, jossa...

lue lisää
Asuntokauppariita

Asuntokauppariita

Asunnon ostaminen ja myyminen voivat olla arvoltaan suurimpia taloudellisia sopimuksia, joita ihminen tekee elämänsä aikana. Suomessa tehdään vuosittain arvioiden mukaan noin satatuhatta asuntokauppaa. Laki säätelee asunto- ja kiinteistökauppaa. Asunto-osakkeen...

lue lisää

Tarvitsetko lakimiestä?

Varaa aika arviointiin

Ota yhteyttä

Tarvitsetko lakimiestä?

Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa?

Tarjoamme lakipalveluita yrityksille ja yksityishenkilöille.

Toimimme Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa sekä Virossa. Tarjoamme palveluitamme myös muualla Suomessa.

Ota yhteyttä

Asianajotoimisto Legistum Oy